onsdag, februari 28, 2007

Bokrean

Tänkte att jag skulle skriva vad jag köpte på rean. Det finns i alla fall en som är nyfiken.

Lagom av Johan Tell. Handlar om Sverige, svenskhet och det vi kallar svenskt. Om fördomar och myter och sånt på ett lättsamt sätt med snygga bilder. Tell skriver annars resebetraktelser, både i egna böcker och i tidningen Vagabond.

Samlade dikter av Edith Södergran. Köpte Boye härom året och tänkte att detta var ytterligare en samling jag "borde" ha. Har faktiskt aldrig direkt läst något av henne.

Ninas resa av Lena Einhorn. Om Lenas mamma Nina och hennes erfarenheter av Förintelsen. Har tänkt länge att jag borde läsa boken och se filmen.

Vem är Björn och Vem är Benny? av Fredrik Lindström och Hasse Pihl. Den har jag också tänkt läsa länge men det har inte blivit av. Visst finns den i pocket men den här mjuka upplagan kändes rätt trevlig med färgbilder och annat och var bara lite dyrare. Har börjat läsa den och den är kul. Funderar på om man skulle kunna använda hockeyreferatet av trettioåriga kriget i undervisningen någon gång.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Låter som bra köp, jag vill också gå! Du får skriva lite mer om det där om svenskhet, låter intressant.

Anonym sa...

"hockeyreferatet av trettioåriga kriget" Det lät intressant. Wikegård som menar att något av lagen som "käkade puck"? Eller att styrkorna rörde sig som "flytande utedass"? :)

S. sa...

Det är lite av en "coffeetable book" liksom. (Hehe nu tänker jag på Kramers...). Hela titeln är "Lagom - sanningar och myter om det vi kallar svenskt". Det handlar lite om vad vi kallar svenskt och varför vi gör det, på ett humoristiskt sätt. Rubriker som "Nej" (om tex det felaktiga påståendet att Sverige skulle ha den högsta självmordsstatistiken), "Ensamhet" (om vad skiftesreformerna gjorde med bystrukturen på landsbygden), "Kaffegök" (om att vi inte är dom enda som har sprit i kaffet), "Ociviliserat" (om varifrån tyskarnas uttryck "die dumme Schweden" kommer) och "Mat" t.ex. Och små citat, statistik och fakta som att vi är ganska ensamma om att tacka för maten. Det står om nationalromantik, Lucia, allsång, folkhemmet, att vara vanlig, avund, konflikträdsla, tiden, krusbär, konsensus, skuld, midsommar, flaggstång, fritidshus, kräftor, husvagn, film, allemansrätt, den svenska synden (i flera delar), husdjur, popundret, svensktoppen och vad vi är bäst och sämst på. Det där var nästan allt! ;)

S. sa...

Mange> Författarna beskriver trettioåriga kriget som om det vore en hockeymatch. Det hela beskrivs som ett Baltica Cup. Under rubriken "Matcher mot Preussen och Böhmen" kan vi till exempel läsa: "I första periodpausen passar man på att plundra Prag - en taktik som får tjeckerna att tappa fokus och börja backa hem. Gustav Horn skriver (riksråd och materialare) i sina minnesanteckningar: 'De slutade åka skridskor, helt enkelt'".

Eller under "Tyskland till Final": "Gustav II Adolf går själv in i en central position i förstakedjan sedan Jan Banér fått utgå på grund av skada (en komplicerad kombination av kallbrand, lårkaka och puck i munnen)".

Det hela avslutas: "Turneringen fortsätter ända fram till 1648, men mer i direkt cupform. Den får dock allt mer prägeln av ett B-VM. Flera länder har landslag men nu ingen nation, så exempelvis Preussen, Schleswig-Holstein, Böhmen-Mähren, Ingolstadt, Lolland, Krim, Kolahalvön och Irkutsk".

Finns ett fint kapitel om vad de egentligen gör på vitamininstitutet i Schweiz också.

Hur mycket i boken som är rent ljug lämnar jag däremot osagt... ;)

Anonym sa...

Låter som en bok för mig. Man blir både allmänbildad och puckad samtidigt :)