Hallå där,
Det är mitt i sommaren och solen skiner. Som det ska vara liksom. Varmt är det också. Är sällan hemma det här datumet. Brukar vara hos päronen då. Gör lite omvänt i år. I helgen var jag hemma hos "Lill-Malin" på vischan. Det var fint. Idag tvättar jag och läser ut tredje delen i Vibeke Olssons serie om Bricken på Svartvik.
Böckerna om Bricken utspelar sig på sågverket Svartvik under sent 1800-tal. I första boken, Sågverksungen, är Bricken 10-11 år och har precis börjat arbeta som ströflicka. I andra boken, som heter just Bricken på Svartvik, är hon 14-15 och i tredje boken, Sågspån och eld, är hon kring 20. Jag tänker inte avslöja mer om vad som händer ifall någon tänkt läsa dem. Såg nyligen att det finns även en fjärde del, Amerikauret, men den finns bara som inbunden bok än så länge. Återstår att se om jag kan hålla mig till den kommer i pocket. Tänkte att den skulle passa med de andra i bokhyllan.
Dessa böcker är historiska romaner som fokuserar på den sociala historian, och till viss del även den politiska. Rent litterärt lämnar de ibland en del övrigt att önska men i huvudsak är de bra. Det måste ligga en hel del research bakom också, vad gäller vardags- och yrkeslivet på sågverken under den här tiden. Jag gillar att böckerna har detta fokus, det sociala, och att huvudpersonen är en kvinna och mycket av kvinnornas liv skildras. Misären finns där också, men mest runtomkring. Bricken och hennes familj har sina svårigheter, men solen skiner ändå in genom gardinerna i det lilla spisrummet i kasernen där de bor.
Eftersom jag själv kommer från dessa trakter och känner till alla sågverk och platser så blir det ju ännu intressantare att läsa. Och det blir en del av min egen personliga historia eftersom både min mormor och min morfar växte upp i sågverksmiljöer, om än flera decennier senare. Min morfars släkt levde och arbetade dock vid sågverk redan under denna tidsperiod.
Min pappas släkt kommer från en bondby, men där fanns ju skogen och skogsarbetet som ett naturligt inslag. Farfar "tog svansen" och gick till skogen och började arbeta när han var 13 och sedan arbetade han som sågare, om än inte på ett sågverk. Aldrig fast anställd under hela sitt liv.
Det får mig att återigen fundera över min egen historia. Morfar jobbade ju på sågverk som ung. Hur liten var han egentligen när han började? Och min gammelmormor, vad var det för jobb hon tog när hon kom ner till kusten med min lilla mormor på höften? Och morfars mor, arbetade hennes familj också på verk?
Det känns i alla fall lyxigt att stå nere i vår uppdaterade 40-talskällare här i huset och hänga tvätt efter att ha läst om hur de låg på knäna på isen med tvätten. Det är inte så långt borta. Till och med min farmor tvättade kläder på isen. I bäcken. Minst in på 50-talet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar