söndag, februari 27, 2011

La vie en rose

Nån gång förra året köpte jag La vie en rose, filmen om Edith Piaf, men jag hade inte sett den förrän i kväll. Väldigt fin film. Hon som spelar Edith gör en fantastisk prestation. Det är ingen exakt biografi. Människor har lagts till, människor har tagits bort. Flera av kärlekshistorierna hon hade med olika kända män finns inte med i filmen. Men det finns en känsla. Och Edith.


fredag, februari 25, 2011

Gäsp

Känner mig lite trött och frusen idag. Skulle helst stanna under täcket, vilket jag i och för sig gjort halva dagen. Ute blåser det lite och det far lite snö i luften. Det ser inte speciellt mysigt ut även om den värsta kylan är borta nu. Jag har lite grejer att fixa och skulle behöva ge mig ut i det där. Sen skulle jag behöva ringa några samtal också. Det gillar jag inte.

Men men, idag är det nog bara att ta sig i kragen som gäller. Äta några mackor, klä på sig och iväg istället för att sjunka längre in i tröttheten. Jag längtar egentligen lite efter att städa (!) här hemma men har inte tid med det.

Ikväll blir det konsert i alla fall. Säkert! Då kommer H. hit också. Nysemestrad och förmodat brun och fräsch. Hm...jag tror jag behöver lite kaffe. Och smink.

onsdag, februari 23, 2011

Sportlov

Jag har sportlov nu, men häcken full med jobb ändå. Ute är det kallt och mer vintrigt än någonsin. Tack och lov för ljuset och solen dock. Var hem till päronen i helgen. Tog det lugnt, käkade mat, träffade S. och hennes lille G. och så hann jag med ett litet loppisfynd också.

Nu är jag tillbaka hemma hos mig och rättar, söker lägenheter och letar tvättid. Ska dra på mig benvärmarna nu och bege mig in till stan en sväng. Hämta ett paket och ta en sväng på bokrean som jag har för mig börjar idag.

söndag, februari 13, 2011

Konsumtion

Snodde en lista. Lagom ansträngande för idag.


SKOR: Just nu Dr. Martens. Svarta, 10-håls.
SNEAKERS: Ja. Ser fram emot att kunna börja använda mina röda Adidas i manchester igen.
JEANS: Använder jag inte just nu. Men de sista jag köpte kom från H&M och Vero Moda.
T-SHIRT: Om vi ska snacka t-shirts av det klassiska snittet, och inte mer tajta toppar så är min favorit en svart med Fever Ray-tryck.
UNDERKLÄDER: Hittar jag på Twilfit och Lindex. Svart.
VÄSKA: Granits svarta axelväska i A4-format. Köpte precis min tredje och konstaterade nöjt att de är lite rejälare nu och kanske håller längre.
PLÅNBOK: En turkos i skinn köpt på Åhléns för några år sedan.
SOLGLASÖGON: Sjuttio spänn på Indiska vanligtvis. Mina favoriter är dock i samma prisklass men från Accent.
KLOCKA: Skulle jag vilja börja använda igen.
SMYCKEN: Sparsmakat, sporadiskt, silver.
TV: En kompis gamla tjock-tv.
MOBILTELEFON: iPhone.
DATOR: En compaqlaptop som må vara stor som ett as men det finns en poäng med det. Förärad en jobbdator av lite mindre snitt utöver det.
LOTION: Inget som är blaskigt. Utan hudkrämer torkar jag sönder. Favoriten är en från Biotherm som luktar apelsin och som jag har tur att få i present ibland. Body Shops Bodybutter är en annan fin grej, speciellt den här tiden på året. ACOs ansiktskräm. Atrix handkräm. Locobase Repair på mina stackars kinder.
DEODORANT: Palmolive. Växlar mellan ett par varianter.
TANDKRÄM: Sensodyne
SCHAMPO/BALSAM: Elvital, Wella
TVÅL: Just nu en riktig tvål, i bit. En fransk som jag fått i julklapp. Den envisas med att glida ner i tvättstället hela tiden. Med tvålkopp och allt.
PARFYM: Sysslar jag inte med.
MINERALVATTEN: Är ont men gott. Men gärna nåt rätt neutralt. Och inte Bonaqua för det är äckligt.
VIN: Rött tack, men vitt och rosé funkar det med.
DRINK: Ja tack.
BRÖD: Saftigt och färskt. Deprimerande att handla, jobbigt att baka, gott att äta.
MAT: Är gott men inte så kul att laga.
GLASS: Periodvis ja. Gräddig.
GODIS: En sucker för lösgodis. Surt, salt, choklad.
SÄNG: En 120 som börjat gnissla och gneka och vill gå i pension.
LAKAN: Sängkläder. Just nu mest vitt lakan, rött påslakan, röda och svarta örngott.
FRISÖRSALONG: En centralt i stan med hyfsat pris (studentrabatt också) och internetbokning.
DAGSTIDNING: DN i pappersform. Aftonbladet, ST och ibland UNT på nätet.
MAGASIN: Läser jag sällan numera, undantaget ett par jobbrelaterade sådana. Förr läste jag Vagabond. Ibland köper jag Bang eller Sonic.

fredag, februari 11, 2011

TGIF!

Det är såå skönt att det är fredag idag. Så skönt att få gå hem och lägga sig på soffan. Disken täcker köksbänken, tentan är oskriven och det ligger orättade prov och uppsatser spridda i lägenheten men det skiter jag högaktningsfullt i! Helg, wunderschön!

Om jag hade en sånhär variant av äggfåtölj, kanske en röd, så skulle fredagkvällen nog vara komplett. Inte snyggast men ser skönast ut av de olika äggen.

onsdag, februari 09, 2011

Senil feeling

Idag fick jag något slags spännande stressreaktion som ett resultat av stress, för lite sömn och för dålig frukost. Misstänker jag. Synrubbningar, vilket händer ibland men jag har varit med om värre. Det läskiga var när jag satt mig ner för att vila och mitt i ett samtal började tappa ord och sluddra. Jag tappade ändelserna på orden och det blev helt fel. Det lät rätt i huvudet men kom ut helt fel, det gick inte att styra. Det satt inte i munnen liksom utan i huvudet, det kopplade fel. Till slut började mina kollegor titta konstigt på mig, några jag inte känner så väl, och jag försökte förklara att jag hade synrubbningar och nog höll på att arbeta upp en huvudvärk. Sedan gick jag upp på mitt rum ett tag och började kunna fungera normalt. Trycket i huvudet kom tillbaka senare och det pulserande mönstret också. Men där har jag definitivt varit mer om värre och mer migränliknande.

Nu ska jag äta lite fil och sen gå och lägga mig. Morgondagen börjar med ett viktigt möte så återigen försvinner min torsdagssovmorgon. Den här känslan av senil tant vill jag inte uppleva igen. Det var verkligen så jag kände mig. Tänkte att det kanske var stress, eller bara huvudvärksrelaterat, men kände mig som att jag blivit senildement alternativt höll på att få en hjärnblödning.

Huvva!

söndag, februari 06, 2011

Lena Nyman

Jag har alltid gillat Lena Nyman. Jag förknippar henne främst med HasseåTage-filmerna Släpp fångarne loss det är vår, Äppelkriget och Picassos äventyr. Och så Gösta Ekmans Morrhår och ärtor och Tage Danielssons Ronja. Ronja hamnar dock i andra hand efter de där andra.

Sedan har vi ju de där numren från HasseåTage-revyn Glaset i örat också. "Vad har du i fickan Jan?" och "Lantlollan" där hon pratar om faran med att ge sig ut i spenaten.

Lena Nyman var hon som var liten och kort, rolig, rapp i käften och hade så speciell röst. Och så hade hon ett speciellt kroppsspråk.

På senare år har jag läst texter om henne och intervjuer med henne som fått mig att gilla henne ännu mer. Som fått mig att beundra henne mer. Hon verkar ha varit så jävla skärpt och dessutom haft en skön sarkastisk humor. Sånt imponerar alltid på mig. Sedan levde hon livet på sitt sätt, på ett sätt som dels verkade skönt men dels förbannat ensamt. Men hon hymlade inte om något, hon var som hon var.

Dessutom var hon nog en långt mycket bättre skådis än jag någonsin insett. Inte för att jag sett allt men jag tänker på hur hennes kollegor pratar om henne. Sådana som Gösta Ekman och Jonas Gardell. I pressen sista dagarna har Marie Göranzon sagt mycket fina saker också bland annat.

Sedan var det ju det här med Nyfiken-filmerna. Jag har sett delar av dem och tänkt att jag ska köpa dem och se dem ordentligt. De var ju trots allt väldigt banbrytande, och jävligt omtalade. Nu har det ju kommit upp igen sista dagarna, hur sågad hon blev efter de filmerna. Inte som skådis, inte som person utan framförallt för att hon inte ansågs ha kropp nog att klä av sig naken framför kameran. Detta verkar ha tagit henne hårt och verkar ha varit något hon återkom till hela livet. Hon skrev dock ett så jävla bra svar på det där 1967. Det gör henne ännu mer fantastisk!

Det känns jävligt tråkigt att hon är borta, men samtidigt också skönt eftersom det var så grymt att hon fick lida i flera år. Å andra sidan verkar hon nu på slutet kommit att acceptera sin situation. Jag tänker att det är bra kanske men samtidigt, varför ska man plågas extra länge bara för att acceptera sin situation? Sista åren kunde hon inte arbeta, och det var allt hon ville göra.

Om jag trodde på någon himmel så skulle jag tro att hon satt där och drack skumpa. När hon fick cornelisstipendiet för ett och ett halvt år sedan, för sina inte lika kända sånginsatser, frågade en journalist vad hon skulle göra med pengarna. Hon svarade att hon skulle unna sig lite dyrare champagne. "Dompan är ju aldrig fel!"

Lena ger svar på tal.

Lena berättar om sin sjukdom.

lördag, februari 05, 2011

Melodifestival

Schlagertramset är igång och sprider dynga omkring sig. Ikväll kollade jag i första hand för att se Pernilla Andersson (Vad gör hon där?) och i andra hand för att liksom kolla läget. Efter ett par minuter satte jag mig vid köksbordet och lyssnade istället för att sitta framför TVn. Undantaget Anderssons framträdande. Nog har hon gjort bättre låtar men jag tror den där växer. Hon är bra på riktigt i alla fall och jag ser fram emot att se henne och Stadling på Katalin i april.



Visste ni att hon faktiskt heter Dregen i efternamn också? (Till skillnad från Dregen själv.)

Påsig

Sitter vid datorn och dricker en kopp te. Har inte fått i mig mer frukost än men ska åtgärda det innan jag beger mig mot stan för en fika med en Anna. Solen skiner just nu, härligt. Alldeles nyss var det så grått. Jag ser mitt ansikte spegla sig i den blanka datorskärmen. Under ögonen hänger svullna påsar. Jag fick sovmorgon idag och det var fruktansvärt skönt men särskilt pigg ut ser jag uppenbarligen inte.

Det blir en lugn dag idag. En sväng på stan och sen hem för att fixa lite. Städa, rätta nåt prov och bara vara ledig, höll jag på att skriva men det är något motsägelsefullt med den meningen på något sätt.

TGIF

Sitter i soffan och klipper med ögonen. Ser på Cabaret, dricker ett glas vin och försöker lära mig Cornelis "Min älskling är som ett tomtebloss" på gitarren. Multitasking. Längtar till sängen.


onsdag, februari 02, 2011

Onsdagkväll i soffan

Jag har bränt mig på tungan. Jag äter macka med skinka och avokado och påminns om att jag hade lite bråttom med risotton förut.

Imorrn hade jag sett fram emot sovmorgon men så dök ett möte upp klockan nio imorgonbitti. Ett möte som beräknas ta tio till femton minuter... Men men, då är jag ju ändå där och kan förbereda senare lektion istället för att göra det ikväll. Hoppas jag hinner bara.

Idag var jag och lämnade in min kära kappa på kemtvätt. Varfördå? Jo därför att igår när jag var på väg hem efter att ha barnvaktat Lilla My så körde en buss förbi mig i hög fart och passade på att förflytta en vattenpöl från vägen till mig. Jag hade brunt smutsvatten skvätt över hela vänstra sidan av mig, från topp till tå. Min kappa såg inte fin ut! UL får betala och jag får gå runt och vantrivas lite i en lite urtvättad och alltför trång vinterjacka ända till på måndag. Grr...

Nu ska jag fortsätta med den där avokadomackan.