onsdag, september 29, 2010

Äventyr

"Internationell ekonomi med äventyr" eller "Internationell samhällskunskap med äventyr" kan man läsa på en skola i norra Stockholm. Jag undrar vad äventyret består i. En före detta kollega till mig som åkte på den infamösa kursen Arbetsmiljö och säkerhet körde en examination som kom att gå under namnet "G eller dö". Det kanske är något i den stilen?

måndag, september 27, 2010

Barbahuset



...där skulle man bo!

lördag, september 25, 2010

On set

Snart i en film nära dig.

Helg

En Stenmark såhär till helgen:

torsdag, september 23, 2010

Sekterism

Förrförra veckan var det sikher. Den här veckan hänger jag mig (nåja) åt Familjen, tidigare känd som Guds barn. På 70-talet blev de kända som incestuösa sexgalningar. Idag profilerar de sig som vilken missionerande amerikaniserad frikyrka somhelst. Nyreligiösa rörelser är temat.

Samtidigt försöker jag förbereda lite lektioner och hålla kursen i undervisningen nu genom valstormarna och allt.

Har sovit dåligt sista dagarna och blir därför himla trött. Bara för några dagar sedan tänkte jag att jag sov så himla gott. Det var nog dumt att tänka den tanken.

Nu är det dags för en kopp chaite. Har hittat ett grönt sådant som jag gillar. Ibland nördar jag in på olika saker under perioder. För någon vecka sedan snöade jag in på te igen och borde nu försöka dricka upp mer än jag köper. Jag har både grönt och svart i olika varianter hemma. Rött te är jag inte så förtjust i. Jag har dock något rosa honeybushte någonstans också. Bortskänkes till lägstbjudande.

söndag, september 19, 2010

Ledsen

Sverige känns kallt. Jag grät på väg hem från det födelsedagskalas/valvaka jag var på. Det känns inte bra alls. Jag är livrädd för vad Alliansen kommer att ställa till med under de närmaste fyra åren. Att vi fått ett rasistiskt nationalistiskt parti i vårt parlament gör mig illamående. Jag vill ha ett tydligt avståndstagande från Alliansen, istället för allt detta jubel och Asks taskiga uttalande. Jag respekterar Ohly för hans markering, och de andra rödgröna ledarna för deras uttalanden.

lördag, september 18, 2010

Det regnar


Idag är det läge för paraply.

onsdag, september 15, 2010

Dystopi

En dystopi börjar göra sig tydlig, den kryper upp ur ett mörker vid horisonten. Sverigedemokraterna är i de senaste mätningen Sveriges tredje största parti med 7,5%. Alla Allianspartier har inte tagit definitivt avstånd från ett samarbete. Inser ni vad en röst på Alliansen kan innebära?

Jag ber er alla att tänka efter och rösta efter vilken förd politik ni vill ha och vilket samhälle ni vill ha. Låt inte smågrejer eller personer, enskilda politiker, avgöra vad ni ska rösta på. Se till politiken, se till vad den kommer att betyda för samhället. Ni får rösta på vad ni vill, men gör det inte utan att verkligen ha tänkt efter.

Känner ni till exempel att folkpartiet eller centern har svikit er och att ni därför irrar runt bland allianspartierna och inte hittar hem? Snälla snälla, överväg en röst på socialdemokraterna eller miljöpartiet. Fundera på det, överväg i alla fall. Även om det känns som att det är fel sida, trots att sossarna kanske gjort er besvikna tidigare.

Det beslut ni tar bör vara välavvägt. Det är viktigare i det här riksdagsvalet än på mycket länge. Dels på grund av de främlingsfientliga sverigedemokraterna men också i allra högsta grad Alliansens politik. Det handlar om skolan, det handlar om arbetsmarknaden och a-kassan och det handlar om de utförsäkrade. Det handlar om jämställdhet även om det inte varit någon stor fråga i valrörelsen. Det handlar om utförsäljningar av skolan, av bostäder, av sjukvården, av stora företag... Vi har redan tagit ett rejält steg på den här vägen redan men vad kommer att hända inom de närmsta fyra åren? Lita på att det kommer att gå fort. Alliansen vet aldrig hur länge de kan få behålla makten, så det kommer gå undan. Och när vi väl sålt ut, så kan det inte tas tillbaka. Som Stellan Skarsgård sa under sitt tal till stöd för de rödgröna härom dagen: Bytt är bytt och kommer aldrig mer igen.

Jag är riktigt orolig för framtiden. Jag vaknar med ont i magen och framförallt skolpolitiken gör mig ledsen på riktigt. Jag är arg också men det handlar om mycket mer än det.

Jag vet att jag är mer vänster än flera av er som läser detta, men snälla...ta ett välavvägt och genomtänkt beslut på söndag. Behöver ni hjälp kan jag rekommendera SVT/SRs valtest som jag tycker är bäst av de olika testerna.

Nötter

Sverigedemokraterna har i likhet med de rödgröna gjort en så kallad "skuggbudget" som ska visa hur de tänker ta itu med ekonomin. Där slutar väl likheterna med vänsterblocket. SD får idag kritik i DN, av bland andra Svenskt Näringsliv, för hur de egentligen räknat när de kommit fram till sina siffror. Det visar sig att de både tänkt fel, räknat fel och i största allmänhet inte fattat något. Det var kanske inte så överraskande. Såhär låter det däremot när en av partitopparna ska försvara sig. Det är djupt oroande, såklart, men samtidigt så jävla roligt.

"– Om de sagt att vi missat någon detalj hade jag kunnat förstå det men när de säger att hela vårt sätt att räkna är fel, och jag som inte är en ekonom förstår det, tycker jag det är märkligt."

"Jag som inte är en ekonom förstår det..." Jadu, kan det vara så att problemet ligger däri någonstans? Jag är inte heller ekonom men jag ser både hur fel det ser ut och att de nog skulle behövt en och annan nationalekonom när de satte ihop sin lilla budget.

tisdag, september 14, 2010

måndag, september 13, 2010

Tänka, tank, tunkit

Jag tänker bra i duschen. Jag stod i duschen alldeles nyss och tyckte att jag hade något (relativt) angeläget att säga. Nu sitter jag insvept i en handduk i köket och har ingen aning om vad det kan ha varit för något.

lördag, september 11, 2010

Weirdos

Okej. Om jag förstått det hela rätt har Will Smith och Jada Pinkett Smith döpt sina ungar till Jaden och Willow. Den förstnämnde har just spelat huvudrollen i en film. Den andra har precis släppt en skiva.

'Nuff said.

Sikh

Jag råkade sova väldigt länge idag. Återstoden av dagen ägnas åt sikhism och en seminarieuppgift på ämnet. Det är Kulturnatt i stan och jag borde kanske ha mig iväg ner på stan men jag får se hur det blir med den saken. Hade gärna velat se en utställning med Jonas Linells foton. Ni vet han som bl.a. fotat skivomslag åt framförallt Kent men även Winnerbäck till exempel. Helst hade jag velat hinna smida i silver också men det får bli någon annan gång. Jag tycker det verkar grymt coolt att smida i silver. Ska gå en kurs i det nån gång. Men nu åter till sikherna.


fredag, september 10, 2010

Gomorron TV4...

Hörde just följande: "Svenska islamiska förbundet är kritiska mot brännandet av koranen". Det var rubriken på ett inslag. Se ni något konstigt där? Innebär påståendet att det finns muslimer som är positiva till brännande av koranen? Om inte, vilken ickenyhet. I inslaget fick vi sedan höra att sagda förbund var kritiskt mot medierapporteringen om den där galningen i USA som uppmanar till bokbål som utpressning och protest mot ett moskébygge vid Ground Zero. Det hade ju kunnat vara intelligent att formulera påannonseringen därefter... För övrigt tycker jag att det är skitcoolt att det överhuvudtaget finns planer på en moské i de där krokarna och jag hoppas att ingen ger efter för den där fundamentalistgalningen.

Ja, vad säger man?

För ett tag sedan joinade min mamma Facebook. Brorsan försökte skylla på mig, men jag lovar att det faktiskt inte var mitt fel. Det var även då min bror påpekade att "Du inser att mamma har Facebook innan du har Skype? Och hon har Skype." Sedan tycker jag ju inte att mamma stör direkt och jag tror att hon har bättre saker för sig än att snoka runt i mitt extremt händelserika liv också. Sedan innan hade jag ju redan ett par kompisars mammor, några släktingar i föräldragenerationen, och en och annan vän till familjen på min vänlista. Hm, nu när jag tänker på det så är det väldigt mycket mammor på Facebook men inte så himla många pappor. I alla fall... Igår fick jag en vänförfrågan från min lågstadiefröken. Jag visste att hon fanns där. Att hon la till mig kändes både kul och lite märkligt. Jag taggade henne i mitt skolfoto från ettan som jag la upp i våras. På något sätt känns det som att cirkeln är sluten.

torsdag, september 09, 2010

Livet

Administrationen tar för mycket tid från kärnverksamheten.

onsdag, september 08, 2010

Och tiden går

"Men sommarn dör och min rastlöshet är min..."

Jag lyssnar på en sju år gammal skiva och slås, igen, av att tiden går. Jävlar vad den går...

söndag, september 05, 2010

In my mind

Igår flyttade jag in i två nya bostäder.

Först flyttade jag in i en kulturmärkt etta här i stan. Tegelfasad och grön ytterdörr. Egen ytterdörr. På bron (farstubron för er som är dialektalt förvirrade) utanför skulle jag ha krukor med pelargoner. En stol skulle jag ha där också, och en kaffekopp. Kanske en katt? Kanske kanske kunde jag ha ett litet bord där på gatstenen nedanför bron. På vintern skulle jag behöva skotta snö från bron. Inne skulle jag gå barfota över de där ljusa trägolven. Jag skulle spana ut genom de höga spröjsade fönstren och ljuset skulle flöda in. Jag skulle älska den där lägenheten och ha överseende med badrummet som är alldeles för litet. Det skulle inte göra så mycket, jag skulle ju inte bo där för all evighet. Det var ju trots allt ändå en etta även om den var stor. Sedan skulle jag ju träffa den stora kärleken och flytta därifrån. Kanske till ett fantastiskt trähus.

Ett fantastiskt trähus flyttade jag in i senare på dagen, när jag hade hunnit till stockholmsannonserna. Inte stort nog för mig och den stora kärleken så den fanns inte med på kartan här. Här var det huset som var den stora kärleken. Det ligger på Långholmen det där huset. Ett 1600-talshus med lågt i tak och kakelugn. Träbadkaret ligger i uthuset och där kan man ligga och blicka ut mot Söder. Sovloftet i huvudhuset skulle man kunna vinterbona så man kunde sova där även på vintern. Ta emot sällskap även vintertid liksom. Med ett sånt hus mitt i stan skulle det nog inte vara några problem, ha! Trädgården var så fin att jag fick ont i magen. Stor var den och full av syrénträd, både vita och lila. Grönt gräs under fötterna, kaffe på bron. Och så den där katten då. Kanske kunna traska iväg och ta ett morgondopp. Jag skulle sitta där i min gömda innerstadsdröm och bara vara. Skulle jag inte träffa någon stor kärlek så skulle det ju inte göra något, för den skulle knappast få plats i det där huset i ändå. Speciellt inte om det var en lång person.

Skänkes

Jag tänkte skänka bort saker igen. Ja, jag är ju så jävla givmild. Inte så att jag tänker pracka på er mina avlagda kläder och sådär men en del är i bra skick och finns det nån som vill ha det är det ju onödigt att släpa det till Myrorna.

Finnes:

En svart tunika/klänning omlott med knythalterneck. Avtagen under bysten med knyt i sidan. Svart från H&M i stl. 40. Sommarplagg visserligen men det beror ju på hur man ser det. Den är i bra skick och har inte hamnat i Myrornas påse än. Vem vill ha?

En grå top från Gina Tricot i stl M. Det är ett tryck med en gitarr på.

En vansinnigt rosa växt, nyplanterad i planteringskruka.

En eller ett par röda pelargoner. Bor i en stor kruka på min balkong men vill flytta in nånstans i en mindre kruka innan det blir kallt om fötterna. De blommar inte just nu men repar sig nog om de får komma in.

Några hugade spekulanter?

fredag, september 03, 2010

torsdag, september 02, 2010

Ni är så coola!

Mina kära vänner, ni är så himla coola! Som om era fantastiska personligheter och er vänskap inte vore nog så verkar ni vara grymt bra på det ni gör på era jobb och med era studier. Ni föder barn och ni bestiger fjäll. Och ibland gör ni liksom sådär extra coola grejer. Bara senaste veckan har ni lämnat in avhandlingsmanus, påbörjat doktorerande, fått besked om att döma VM-kval i fotboll, kommit på grymt bra placering i en stafett och sist men inte minst har min bror flyttat till ett annat land för att jobba utan att ens kunna språket. Ni är så coola och jag är så stolt!

Imperfektionism

Det är en dokumentär med Cohen på TV. Med bitar ur en hyllningskonsert, en konsert vars skiva jag lyssnat en hel del på. Cohen har skrivit mycket bra, förmodligen en hel del som jag inte alls har koll på också. Det må låta klyschigt men de här raderna jag ska citera nu gillar jag verkligen:

"There's a crack in everything. That's how the light gets in."

Klyschigt eller inte, det är sånt som tål att tänkas på ibland. Jag har även hört Jonas Gardell använda de orden på svenska.

Annars älskar jag Chelsea Hotel #2 mest tror jag, och har sedan jag hörde den första gången. Vilket mycket väl kan ha varit 2001.



I'm your man. Den dansade jag till i ett vardagsrum en trött valborgsfest för några år sedan. Sen cyklade jag iväg genom natten och sa att jag lägger mig här bredvid dig...

onsdag, september 01, 2010

Jesus och jag

Läskig rubrik va? Men jag lovar, jag har inte blivit frälst. Jag ska hänga med Jesus och grabbarna ett tag framöver. Ja, för det är ju mest grabbar tyvärr de som religionen och historien har brytt sig om. Dock hoppas jag även på en rejäl dos feministisk teori. Jag ska läsa religionsvetenskap. Åtta år på universitetet räcker ju inte för att få nåt jobb så jag tänkte att jag skulle öka konkurrenskraften lite. Vet man vad jag är utbildad till så är det ju inte så konstigt som det låter. Så jag tar ett djupt andetag och förbereder mig mentalt på att ha och göra med människor som inte kan skilja religionsvetenskapliga diskussioner från teologiska. Jag loggade in på kursens nätplattform och de är redan där... Det ska bli intressant i alla fall. Jag funderar på att fördjupa mig i sikhism inför nästa veckas seminarium.