onsdag, december 31, 2008

Hejdå 2008

Sitter här med en kopp kaffe och ska till att skjutsa brorsan till stan. Sen är min plan att rota fram en spark och glida ner till Mi i hennes pärons hus och fira in det nya året med henne och lillknodden. Rysk skumpa är utlovad. Håll tummarna för att sparkidén funkar, speciellt uppöver Bårängsbackarna inatt när jag ska hem...

tisdag, december 30, 2008

Livet 2008

Jag önskar att jag kunde skriva att det varit ett fantastiskt år och att jag verkligen levt livet men det kanske inte behöver vara så himla fantastiskt. Det har varit ett ganska bra år ändå. Bättre än de allra närmaste av de tidigare. Det har skett en del positiva förändringar och det har varit ljusare. Ändå har det varit ett slitigt år på flera sätt.

2008 var året då jag hade mitt första riktiga jobb, ett jobb jag var utbildad för. Jag hade även mitt andra riktiga jobb! I början av januari, för snart ett år sedan, var jag en fantastiskt lycklig en eftermiddag då jag varit på anställningsintervju och skrivit anställningskontrakt samma dag. Jag trivdes bra på gymnasieskolan där jag var, jag slet och jag kunde konstatera i juni att jag faktiskt gjort ett ganska bra jobb. Över sommaren var jag arbetslös och ovissheten var jobbig. Återigen löste det sig sen i sista minuten och jag fick ett nytt vikariat, denna gång på högstadiet. Det tog ett litet tag att komma in i det men det var det nog egentligen bara jag som kände av. Jag trivdes allt bättre och jag skulle gärna ha stannat där längre.

När jag ser tillbaka på min höst och hela mitt yrkesår ("Yrkesår", smaka på det...) ser jag att jag utvecklasts massor och faktiskt gjort ett bra jobb trots att jag många gånger känt mig otillräcklig och som att jag inte riktigt hinner med mig. Dessutom har jag på min senaste arbetsplats fått så mycket uppmuntran, uppskattning, fina kommentarer, stöd och positiv feedback att det är helt vansinnigt. Vansinnigt fantastiskt.

Det har ju varit mest jobb i år faktiskt. Ledigheterna har försvunnit i ovisshet och i trötthetstöcken mest tror jag. Sommaren tillbringades till viss del hemma hos päronen men även till stor del på den stora balkongen i min nya lya. I mars, på självaste Internationella kvinnodagen, flyttade jag nämligen från min studentlägenhet till betydligt mer yta. Enormt skönt! Rätt som det var satt jag alltså där med både jobb och schyst lägenhet. Dessutom fick jag fjärilar i magen... Det kändes för bra för att vara sant där ett tag, och såklart var det det. Riding high in April, shot down in May.

Det har varit ett lärorikt år på flera plan, kanske till och med fler plan än året innan och det dessförinnan. Och det har stundvis varit tungt men aldrig becksvart. Sånt som bidrar till det ljusa är vänner och musik. När jag inte jobbat har jag försökt ägna mig så mycket som möjligt åt dessa två. Nytillskott har skett på båda fronter.

Året som gått har jag lyssnat på bland annat Anna Ternheim, Hello Saferide, Billie the vision and the dancers, Håkan Hellström, Timo Räisänen, Amy Winehouse, Nina Simone, Flowers by Irene, The Hives, Hellacopters, The Good Honey Society, Hellsongs, Martha Wainwright och Tomas Andersson Wij.

Till årets bästa konserter hör Marthas båda spelningar, Kaizers Orchestra som jag äntligen fick se, Håkans något för korta, Ternheims efterlängtade och Tomas Andersson Wijs båda. Winnerbäck var ett kärt återseende trots regn och kyla. Hellacopters var en spontan och oväntat bra spelning, i samma typ av kyla. Konsertåret kanske inte heller toppar det föregående, vare sig till kvalitet eller kvantitet men det har trots allt varit mycket bra!

Vad gäller mitt eget musicerande så har jag ägnat gitarren ganska mycket tid och sedan jag flyttade till en lägenhet med bra isolering har jag allt oftare börjat sjunga ordentligt till också. Jag har även blivit med ukulele.

Ett helt okej år alltså, till och med ganska bra. En del fantastiska toppar och en och annan djup jävla dal men det verkar som att jag kommer ut hel på andra sidan nyår. Jag hoppas på och ser framemot ett fint 2009.

måndag, december 29, 2008

Bassilusker

Då var det färdigt då! Klart som fan att även jag skulle bli förkyld efter att ha klarat mig så länge. Vaknade i förmiddags med en omisskännlig känsla av...halsont. Trött som ett jävla härke släpade jag mig upp och åkte till min faster för lite julkäk. Jag åt ickejulig lax. Det var schyst. Jag hade på mig min nya klänning som är blå med andra blå prickar. Det var också schyst.

Sedan vi kom hem har jag gått promenad med mamma, vidareutvecklat halsontet och en viss feberkänsla samt sett SVTs serie Selma som vi hade spelat in. Jag gillade den. Otippat...

Nu ska jag gå och lägga mig. Läsa lite mer i Dope som jag påbörjade inatt när jag kom hem från krogen. Jag gillar boken.

lördag, december 27, 2008

Ny bekantskap

Såhär ser min nya kompis ut:

Nattläsning

Då har jag läst ut en bok hittills i jul då. En bok jag köpte för ett tag sedan. Det var Johanna Nilssons senaste bok SOS från mänskligheten. Jag tycker väldigt mycket om Johanna Nilssons böcker och så även den här. Inte sådär jätteupplyftande att läsa på nätterna kanske, jag sov inte så gott sen, men det är väl smällar man får ta. Mina favoriter av henne är nog Konsten att vara Ela samt De i Utkanten Älskande. SOS kommer rätt högt också faktiskt. Jag gillar det lite drömska, eller i alla fall suggestiva, i hennes berättelser. De handlar ofta om ganska ensamma människor vars öden vävs samman utan att de alltid vet om det själva. Det kan vara ganska mörka historier som ibland har något sagolikt över sig, något stjärnklart. SOS var mörk men för vissa av människorna i boken ljusnade tillvaron markant medan det för andra blev svartare och svartare. I slutänden blev det nog ganska bra ändå. Det är en bok jag absolut rekommenderar!

Nästa jag tar mig an blir nog Dope av Sara Gran. Den är på engelska och därför är det extra roligt att författaren heter Sara Gran.

Annandag jul

Denna dag började jag med att vakna från ganska orolig sömn med skum dröm. Sen klev jag upp och käkade frukost och sånt, bläddrade i senaste Sonic. Efter lite slösurfande och lite gluttande på Fanny och Alexander på TV körde jag ner till Mi för att fika med henne och ett par gamla kompisar till oss.

Nuförtiden är de småbarnsföräldrar allihopa. Mis knodd har passerat dregelstadiet så honom börjar det gå att snacka med. Vi, knodden och jag, pratade lite om julgranskulor, Mamma Mu och Pippi Långstrump bland annat, men det var ganska korta samtal. Knoddarnas mammor och jag uppdaterade varandra på livet; en del boende, en del jobb, en del syskon och en hel del barn.

Sen jag kom hem har jag slösurfat, ätit, hejat på Hanna och Team Timo i Körslaget samt spelat Alfapet med familjen.

Nu tänkte jag nog gå och knoppa faktiskt.

tisdag, december 23, 2008

Jul

Då var jag hemma i snön i norr då. Har fyllt år lite till och bland annat fått mig en ukulele. Ska ta och stämma till den lite (läs: låta brorsan stämma den) och se om jag kan få till nåra ackord kanske. Fin är den i alla fall.

I övrigt är jag mest trött och känner att jag ska ägna lite tid åt sömn och böcker i jul. Det känns som det behövs och så har jag åtminstone tre böcker med mig hem som jag vill läsa. Lite sällskapssjuk är jag också men det ska vi väl kunna komma till rätta med. Börjar bli sugen på julmat nu också. Mmm...

Nä om man skulle ta och gå och klä granen? Den brukar vara pyntad vid det här laget men vi är lite efter i år tror jag.

söndag, december 21, 2008

Min dag

Hurra för mig, idag fyller jag år! Sista gången jag fyller tjugonånting, tänka sig...

När man fyller år alldeles innan jul får man vara flexibel i sitt firande om man ska ha nåt. Om man bjuder in ett gäng så vet man att hälften inte kommer att vara i stan, en fjärdedel inte kommer att kunna komma vid det tillfälle som var tänkt och att en fjärdedel kommer om man har tur. De senaste åren har jag dessutom firat min födelsedag här i stan för att sedan åka hem till min familj dan efter eller så, vilket innebär ännu lite mer firande. Det blir alltså ett väldigt utspritt firande och det har faktiskt sina fördelar. Man får suga på karamellen lite längre...

Första presenten i år fick jag 10 december och sen har jag hunnit få ett par till. Senast igår fick jag lite schyst läsning. Nu är det bara mitt på dan än och jag har redan fått hälsningar per telefon, sms, facebook och MSN. Till och med en liten insjungen trudelutt fick jag inatt. Ja, och så har jag sjungit för mig själv också.

Nu ska jag ta och duscha och fixa lite innan K. kommer förbi om en stund. Sen ikväll kommer ett gäng till och innan dess hade jag tänkt hinna baka och fixa lite.

Ha en fin dag och tänk på att det är vintersolstånd, fjärde advent OCH min födelsedag idag!

onsdag, december 17, 2008

Betyg och bedömning

De sista betygsändringarna är gjorda. Ja, förutom killen jag bestämt träff med utanför klassrummet 8.10 för att få kompletteringar som jag då kan kasta ett öga på när jag går upp till expeditionen för att formellt göra ändringarna. Det borde ligga i hans intresse att stå där på utsatt tid.

Sedan har jag sjuornas grejer att rätta, en hel hög av gamla uppgifter som jag skäms för att jag inte hunnit kommentera.

Men nu är rödpennan (Ja, I happen to like it.) tillbaka med dom andra pennorna här. Och jag ska ta en dusch och kanske hinna sova lite också, det vore ju fint.

Joni Mitchell sjunger River för mig. Den finns på den bisarra julblandning jag tänkt utsätta eleverna för imorgon.

måndag, december 15, 2008

Klara, färdiga, gå!

Presentöppningsäsongen har börjat! De första födelsedagspresenterna har trillat in. För en vecka sen fick jag present av H. som gav mig en ingefärstvål och en liten "plånbok" (eh, börs?) i tovad ull. Sen var det L.s tur igår och jag fick en necessär från Body Shop innehållande duschcreme, kroppsmör och sånt. Very nice! Jag ser framemot fler presenter, hehe.

söndag, december 14, 2008

Jobb

Det där med jobb är ett jävla aber alltså. Antingen är det lite för mycket av det eller så är det inget alls. Det senare tenderar helt klart att bli mer problematiskt. Det finns knappt något att söka heller. Sökte precis ett jobb som skickar ett standardmail tillbaka: "Vi hör av oss senast bla bla bla och om du inte hör av oss ber vi redan nu att få tacka dig för visat intresse." Det var också ett sätt att säga "Don't call us, we call you." Men visst, det finns ju ett vik i Österfärnebo på 120% att söka. Hundratjugo fucking procent. I skogen/mygghelvetet på jorden. På icke pendlingsvänligt avstånd. Hundratjugo! Annars är det bara sånt som iransk kock eller doktorand på stresshantering hos laxfiskar. Jag ÄR en stressad lax.

Trots allt har jag fått höra om en liten liten ljusning för min del till hösten. Jag tänker inte säga något mer om den men ni kan väl hålla nåra tummar är ni snälla? Men håll först riktigt hårt för att det ordnar sig på nåt jävla vis i vår.

lördag, december 13, 2008

Inte som jag tänkt mig

Det blir ju inte alltid det, som jag tänkt mig. Igår tänkte jag bli bjuden på middag av S. men det blev inställt. Idag tänkte jag gå på bio med A. men det blev inställt. Sen skulle jag göra soppa men den blev inte som planerat. Å andra sidan åt jag oplanerat god kyckling och god macka istället. Snart tänkte jag ta mig ett planerat glas vin.

A Christmas Duel

Lucialördag

Återigen har jag tvättiden 12-15 som egentligen är kass för hela dan försvinner känns det som, speciellt när det blir mörkt redan vid tretiden. Men men, rena kläder är ju trevligt. Jag skulle kunna skriva om den där tröttheten men väljer att inte göra det i någon större utsträckning. Det räcker att jag kände mig så trött och sliten att jag började gråta igår när jag kom hem. Livet kändes lite hårt dessutom. En kort vända på stan, framförallt för att handla mat, var droppen. Jävla människor! Sov, vaknade till liv, kollade lite på TV, chattade lite och kollade på Sunes jul på Youtube. Sune fick mig på bra humör.

Nu ska jag hänga upp lite tvätt, dricka en kopp kaffe, ta en snabb sväng på stan och sen åka en stund till L. som ligger i soffan hemma med en fraktur på en ryggkota sen hon blev påkörd för några veckor sedan.

Sådär, en liten uppdatering i alla fall.


Uppdatering av uppdateringen: Stan och L. får vänta tills imorrn. Jag ska ta itu med att röja upp i lägenheten när jag ändå har börjat, det känns alldeles för stökigt. Sen blir det mat och bio med A., kanske Cohens nya film.

torsdag, december 11, 2008

!

Jag är inte bäst på att formulera hela meningar just nu. Det är det där med sömnen. N. skrev till mig idag. "Ja jag som alltid undrat NÄR du sover egentligen?" Mjo, det kan man undra numera. Men istället för att läsa nåt osammanhängande så får ni titta och lyssna på nåt vackert istället.

onsdag, december 10, 2008

Konserter

I måndags var det Anna Ternheim. Kolla här. I går var det dags för Lars Demian och Christian Kjellvander. Finfint alltihop.

måndag, december 08, 2008

Ooooo

Ternheim ikväll på Orionteatern i Stockholm! Nyss kommit hem från jobbet och ska ta mig en tupplur så jag orkar med resten av den här dan. Fan det är intensivt nu alltså...

Höres!

söndag, december 07, 2008

Andra advent

Andra advent i Penthouse.

Gonatt!

Lördagen avslutas med popcorn, och eh...lite läxförhörsrättande. Nu ska jag titta lite lite på Gökboet. Tänkte det kunde vara passande.

Gonatt!

fredag, december 05, 2008