fredag, oktober 31, 2008

Sönnsvall

Jag är i Norrland. Sundsvall för att vara mer precis. Alnö för att vara exakt. Älva om man ska vara petig, men det behöver vi inte vara.

Tog tåget norrut för första gången sedan augusti. Behövde bara korsa Dalälven så var snön ett faktum. I Gävle for det stora blöta tunga flingor runt på perrongen. Jag somnade en stund och vaknade i Hälsingland. Där var det vitt överallt, både på backen och i träden. Hemma i Sönnsvall är det lite vitt men inte särskilt tjusigt på något sätt.

Jag tillbringade resan med att slumra lite till tonerna av Eddie Vedders soloplatta Into the wild som jag lyssnar på minst nån gång om dan just nu. Hann även med lite Flowers by Irene och Sophie Zelmanis fina gamla Sing and dance. Drack lite kaffe till Håkans Försent för Edelweiss och stängde av lagom till tåget passerade aluminiumverkets höga skitiga skorstenar. Home sweet home.

Nu sitter jag vid köksbordet och betraktar pappa som är ute och tömmer aska från täljstenskaminen, i motvind, medan jag väntar på mamma som åkte och handlade middag. Undrar just vad det blir. Till lunch blev jag bjuden på smarrig räksallad på nåt nytt lunchak här i stan.

Två dar kvar sen innan det är dags för jobb igen. Eller ja, riktigt ledig har jag ju inte varit och jag har fortfarande prov att rätta. Usch... Varför var jag så dum att jag lovade att dom skulle vara klara till måndag? Åttornas omdömen är i alla fall klara så nu är det bara tre klasser kvar under veckan.

På återseende,

S.

torsdag, oktober 30, 2008

Joho!

Det här är visst roligt! Fast jag sett den flera gånger är den fortfarande rolig.


Årets

Jag tror inte att jag kommer toppa förra året, åtminstone inte mängdmässigt men jag kommer nog komma rätt nära i alla fall. Sedan är väl inte kvantiteten huvudsaken, but I need my fix!

Tomas Andersson Wij + Jennie Abrahamson @ Katalin, Uppsala
Kaizers Orchestra @ Debaser Medis, Stockholm
Hellsongs + Twiggy Frostbite @ Katalin, Uppsala
Timo Räisänen @ Katalin, Uppsala
Rachelle van Zandt + Josse @ Hijazz, Uppsala
Martha Wainwright @ Södra Teatern, Stockholm
Håkan Hellström, Hellacopters, Timo Räisänen @ Gatufesten, Sundsvall
Lars Winnerbäck, Miss Li, Markus Krunegård @ Bergsåkers IP, Sundsvall
Marit Bergman @ Katalin, Uppsala
Anna Stadling & Idde Schultz @ Parksnäckan, Uppsala
Flowers by Irene @ Stora torget, Uppsala
Martha Wainwright @ Katalin, Uppsala
Sophie Zelmani @ Katalin, Uppsala

Året är ju inte slut än! Jag planerar att hinna med minst två, kanske fem konserter till innan året är till ända. Detta trots Håkans flyttade konsert (som kommer att sitta fint i februari istället).

måndag, oktober 27, 2008

Betnér om Gessle

Ni vet ju vilket fan jag är av Gessle...

Lite uppdateringar

Jag har nu fixat så att det går att prenumerera på min blogg. Detta för er som föredrar att läsa den via nån feed. En ruta för att fixa detta hittar ni till höger under bloggarkivet. Jag har också sent omsider slängt upp lite länkar till kompisars bloggar. De hittar ni under rubriken som för tillfället heter "Mina vänner" och som även den återfinns nere till höger.

Om någon av er inte vill ha sin blogg länkad eller om det kanske finns någon jag glömt att länka, säg till! Sen kan jag passa på att uppmana er som inte längre uppdaterar era bloggar att faktiskt börja göra det också. *host* Ninafina *host* Zemoz *host* Em *host* Jansson *host* Ingen nämnd ingen glömd liksom, hehe. Jag saknar att läsa era funderingar!

Gonattmusik

Ikväll lyssnar jag på Hellacopters. Det ligger väl i tiden skulle man kunna säga. Bandet självt går ur tiden ikväll. Jag har aldrig lyssnat på dem direkt men tycker att dom är bra. Såg en av deras spelningar i somras och det är jag glad att jag gjorde trots att ingen ville hålla mig sällskap. Asbra var den! Eller ja, brorsan hade gärna hållt mig sällskap men han var tyvärr inte i stan eftersom han hade eget gig på annat håll. Han har alltid misslyckats med att se dem men han lyckades han med nu härom veckan.

Nu lyssnar jag i alla fall på dem. På By the grace of god.

I övrigt idag har jag lyssnat lite på radio och på Tiger Lou. Och Allan Edwall faktiskt också. Och Eddie Vedder.

Nu ska jag dock krypa ner i sängen och se sista halvtimmen av Marie Antoinette som jag började se inatt. Har ju sett den förut men ser den igen i undervisningssyfte liksom. Fick tag på den riktigt billigt för ett tag sen.

Gonatt!

lördag, oktober 25, 2008

Schleten

Jag är trött och sliten. Helg och lov är fint även om jag har sjukt mycket jobb att göra ändå. Idag ville jag fika men det ville ingen annan. Istället tog jag en tur på stan för att fixa lite grejer och köpa mig en pava vin. Löningshelg på Gågatan, mmm...

Hittills idag har jag inte lyssnat på så mycket men väl:

Ani DiFranco - Red Letter Year
Andrew Bird - Andrew Bird and the mysterious production of eggs
The Good Honey Society - When whenever is a dream


Ani nuförtiden




















torsdag, oktober 23, 2008

Kola med papperet på

Jag åt en kola med papperet på. Bokstavligen. Det är inget jag rekommenderar. Jag var förvirrad och trött och det var mörkt. Inget jag rekommenderar. Insikten var ju rätt komisk i och för sig. Den kom förövrigt flera minuter efter att jag ätit upp kolan.

måndag, oktober 20, 2008

Dagen som idag

Måndag. Mörkt när jag klev upp och det är ju bara början än så länge. Dagen förflöt helt okej men när jag kom hem var jag så trött att jag däckade i soffan. Jag som bara skulle sova en liten stund. Vaknade till liv till Cityakuten på TV och konstaterade att klockan borde vara minst nio. Tjohej! Havregrynsgröt till middag.

Och så har jag köpt ett par ganska baggy jeans. Det känns lite ovant men dom är sköna. Omväxling förnöjer.

Dessutom promenerade jag i sisådär 2½ timme igår. Det ni! Jag och F. gick till högarna och runt. Inte närmsta vägen heller. Fin höst var det med lönnlöv att sparka i/på.

lördag, oktober 18, 2008

...

Man har inte roligare än man gör sig...

...har jag hört.

Det närmar sig, det närmar sig...

Ännu en ny låt från Ternheim har nått mina öron. Det närmar sig nu... Snart skivsläpp, snart konsert! Det är faktiskt så det pirrar lite i magen nu. Snart kommer skivan, eller förlåt...boxen, att landa på min hallmatta och jag kommer att öppna den, lägga skivan i spelaren, höja volymen sätta mig ner och fånle till de första tonerna av första låten samtidigt som jag läser tackorden i texthäftet.

Hihihi.

Tips mottages tacksamt

Om ett par veckor ska vi ha "Filmens dag" i mitt arbetslag. Filmens dag, som egentligen är en halvdag, innebär att eleverna får se en film som de sedan får diskutera och så. Förut har de sett Billy Elliot och även Gilbert Grape. Den förstnämnda blir det inte i år och den andra var det tydligen de som inte var så sugna på. Jag sa att jag kunde fundera lite på någon bra film att se. Jag har arbetat ihop en liten lista men är säker på att jag glömt massa bra grejer så jag tar gärna emot förslag!

Följande krav har jag:

- Det ska vara en bra film.
- Den ska helst vara hyfsat ny men inte så ny och så populär att de flesta nyligen kan ha sett den.
- Den bör (får inte) inte vara barnförbjuden.

fredag, oktober 17, 2008

Snart dags...

Snart dags för skiva och konsert med Anna Ternheim. Mmm...

tisdag, oktober 14, 2008

God only knows

Detta inlägg är apropå Hello Saferide-låten jag refererade till tidigare.

söndag, oktober 12, 2008

Lycka är...

Kommer ni håg dom där fåniga korta barnprogrammen som började "Lycka är..." och så var det olika saker varje gång? Lycka är att ha sett en superbra konsert som gör en alldeles varm och glad inombords. Sådär så man känner en lycka bubbla från magen till bröstet. Folk undrar ibland varför jag går på konsert så ofta och ställer sig speciellt frågande till varför jag ser artister som jag redan sett. Varför skulle jag inte det när dom är så fantastiskt bra och när jag kan stå där uppfylld av den underbara känslan som en bra konsert kan ge? Ibland har jag svårt att vara fullt fokuserad men när jag är det på en riktigt bra konsert så är det ganska oslagbart. Varför skulle jag då inte göra det igen och igen och igen och igen?

Martha var fantastisk ikväll på Katalin. Hon var faktiskt mer fantastisk än på Södra teatern i våras. Den konserten var jättebra och jag behövde den verkligen men det var turnépremiär och hon var lite väl ofokuserad och jetlaggad. Ikväll var hon faktiskt strået vassare. Fortfarande väldigt rolig och spontan men ja, vassare. Snyggare var hon också, hehe. Svart kort klänning och skyhöga klackar. Sist hade hon kanske också dom klackarna men till ett par fula jeans och guldkavaj... För mig får hon i och för sig ha på sig vad hon vill så länge hon sjunger med den underbart oslipade och hesa, men ändå tonsäkra, rösten och med den enorma inlevelsen och känslan. Bäst var nog Ball & chain, Bloody mother fucking asshole och Dis, quand reviendras-tu? Comin' tonight och I wish I were var enormt bra också.

Som den nörd jag är hade jag med mig hennes första album och fick det signerat samtidigt som jag passade på att berömma henne för konserten (och även vårens konsert heh). Så nu står det "To Sandra. Martha Wainwright" på skivan och jag är mycket nöjd. Skulle ju köpt nya skivan såklart men jag får nog fortsätta lyssna illegalt på den tills jag får lön tror jag. Ni vet, jag är ju en sån som fortfarande köper skivor.

Kanske borde säga något om förbandet också. Jag har glömt vad dom hette men dom var syskon och kom från Australien och hela deras sällskap såg ut som om dom kom från nånstans väldigt outback, men ändå liksom stylat grungiga. Sen lät dom precis likadana. På gränsen till för bäbisaktiga röster ibland men ändå schyst soft bakgrundsmusik som emellanåt fick lite mer kraft. Klart speciella i alla fall.

Förutom M. skulle jag på den här konserten ha haft med mig H. som sällskap men på grund av tråkiga omständigheter så kunde hon inte det. På grund av liknande omständigheter kunde min danska vän K. inte heller se Martha som hon planerat. Jag tänkte på er där jag stod.

Nu lyssnar jag på en livespelning med Martha och ska äta en macka innan det är dags för sängen. Kanske att jag kostar på mig att somna med ett leende på läpparna till och med.

lördag, oktober 11, 2008

Drömde

Inatt drömde jag att Ani DiFranco singerade skivor i en cykelaffär. Cykelaffären där jag köpte min cykel. Det var lite oklart om jag var där för att få nåt fixat på cykeln eller om jag var där för att få skivan signerad. Tydligen var jag lite oförberedd för jag fick cykla hem och hämta en skiva. Snackade med henne sen och eventuellt försökte jag fixa en dejt eller snacka om någon konsert. Jag minns inte riktigt. Jag vaknade i alla fall utan Ani i sängen imorse så jag antar att det inte gick så bra med det där dejtandet.

Ikväll ska jag på konsert. Inte med Ani men väl Martha Wainwright. Ska bli skitkul!

fredag, oktober 10, 2008

Visste ni?

Visste ni att elefanter är gravida i cirkus 22 månader? Så är det! Sen diar dom 12 liter om dagen i två år.

När jag var sådär 4-5 år var jag lite insnöad på elefanter och giraffer. Det var något program på TV, typ UR-barnprogram, om djuren på savannen. Jag lärde mig skillnaden mellan afrikanska och indiska elefanter och ritade enbart giraffer ett tag. En av teckningarna skickade jag in till TV-programmet och fick ett fint vykort som tack. Det satte jag upp på min 70-talsblommiga tapet med ringblommor. Tapeten mina föräldrar avskydde och jag tyckte var jättefin men det är en annan historia.

onsdag, oktober 08, 2008

Jordens undergång

Kanske är det så att domedagen är nära trots allt? Jag läste precis att Ace of Base ska släppa nytt album och ge sig ut på turné.

It runs in the family

Humorn är på topp. Konversation mellan mig och brodern:

- sen verkar vår nye trummis (som inte spelat de två senaste) ha ett gig på g i oslo i nov. X* lax
- oj! norska eller svenska laxar? norsk fjordlax är ju värt lite mer.
- svensk, grå simpa
- hahahaha. finanskrissimpa.
- men jäkligt gött.**


* Ganska många laxar mer än de brukar få betalt.
** Antar att han menar laxarna och inte simpa, heh.

tisdag, oktober 07, 2008

Stjärnor igen

Det är ganska fantastiskt att kunna stå i badrummet och borsta tänderna samtidigt som man ser hela (nästan i alla fall) stjärnhimlen genom fönstret. Taklampan får vara släckt en del numera och jag tänder värmeljus. Och då en kväll, som av en händelse, fick jag i ögonvrån syn på stjärnorna.

måndag, oktober 06, 2008

People are like songs

Det här är min favoritlåt för närvarande. Jag tycker den är oerhört vacker. Tänk att få den texten skriven till sig... Ja, tänk att få nån text skriven till sig överhuvudtaget men den här är fantastisk. Melodin är lite skör och fin och hela låten är...fantastisk. Tilltalar i alla fall en musiknörd som mig.


I wonder who is like this one

People are like songs, it's true
Some seem dull at first but then they grow on you
Me, I'm like Can't Get You Out of My Head
Annoying at times but I make you wanna dance

And you are the only one I've met who's God Only Knows
I liked you the first time I met you, and it grows and grows and grows

People are like songs, I swear

Some found you as a child and still they're always there
A boy that I knew was Anarchy in the UK
Burned out too quickly but in such a beautiful way

And you are the only one I've met who's God Only Knows
Such a well thought out plan but with harmonies that flow

People are like songs, I've been told
Some claim your ears but never hear a story un
fold
Old Radio Gaga or Your High School Friends

Reminds you of things when you were someone else

And God only knows and you paired up as two
As the turn of the seasons you come and go
I can never claim control of either of you
You're too sweet to be just mine alone
And I try to stay humble over the fact that
Sometimes when the time is right you will pass my door
The crescendo comes and

And God Only Knows, and you have the one sad
similarity
That every time it's over I want to press play again
But the only difference appears to be
I can force it on one of you and on the other I can't



Här kan man faktiskt lyssna på den och såntdär.



söndag, oktober 05, 2008

Same same but different II

Weeping Willows gör det. Petter gör det.



Same same but different

Ane och Teitur gör det. Christian gör det.



No shit Sherlock...

En ny undersökning slår fast att Sveriges lärare är underbetalda såväl ur svenskt perspektiv som internationellt. 24 plats av 32 undersökta länder och därmed på samma nivå som Slovenien.

Förutom detta är jag less på det slentrianmässiga gnället på skolan och lärarna. Det är klart att det finns mycket att göra men skolan är en del av samhället, inget fristående. Ibland undrar jag om det är någon som ser alla dem som sliter arslet av sig inom skolan, för att eleverna ska lära sig saker och därmed klara målen och klara livet. Att det finns de som sliter arslet av sig för att dom där ungarna och ungdomarna ska ha det bra.

Skolkar dom, blir dom mobbade, klarar dom inte målen...you name it och de flesta verkar tycka att det är skolan (läs: lärarnas) fel. Det bra får inte synas.

De problem som finns och det uppdrag skolan har kommer inte att fixa sig av sig självt, och definitivt inte med hjälp av någon fascistisk skolpolitik eller skruttig lärarlön.

Naken, blästrad och skitsur

Det är en av världens bästa skivtitlar. Jag har fått på mig kläder men sur är jag och blästrad lär jag bli när jag kliver ut i det piskande regnet utanför. Vad är det här för jävla väder, va?! Ska man behöva ta sånhär skit? Jävla pissvädershelvete!

Vaknade med tinnitusljuden starkare än vanligt. Jag måste ha sovit med väldigt spända käkar eller något. Mina kuddar och täcken var uppallade som en mur omkring mig, förutom täcket jag hade över mig. Jag frös inatt när jag skulle sova, trots pyjamasbrallor och att det ändå inte var så himla kallt i lägenheten. Vaknade och hörde regnet piska mot fönstret och mot plåttaket utanför.

Vaknade och mindes varför jag var lite låg redan när jag gick och la mig.

Pissväder!

Nu ska jag åka iväg och vara trevlig en stund.

lördag, oktober 04, 2008

Crucify

Moi


Den här tjejen lyssnade på Dusty Springfield och mös samtidigt som hon åt god pasta och drack upp sista slurken vin hon hittade i kylen. Sen kände hon för att lyssna på White Stripes så nu gör hon det. Men hon borde faktiskt lyssna lite på Janis Joplin också för idag är det 38 år sedan Janis dog.

Tre år sedan

Den femte oktober för tre år sedan var en lördag. Solen sken över de gula löven när jag svischade fram genom ett höstigt landskap. Okej, svischade var kanske att ta i eftersom tåget var av modell ä och således inget höghastighetsfordon. Gula var löven i alla fall. Någonstans nere på slätten började mina ben att kännas som spagetti och hjärtat höll på att banka sig ur min kropp. På perrongen stod någon och väntade på mig med ett stort men lite nervöst leende.


När jag åkte hem den kvällen somnade jag på tåget och när jag klev av för att byta fick jag en dikt av en kille som suttit och iakttagit mig hela vägen. Dagen började då kännas ordentligt märklig. Jag kom sedan hem till min mörka lägenhet där allt såg precis ut som det hade gjort samma morgon. Hade jag verkligen varit borta? Hade verkligen detta hänt? En lätt surrealistisk känsla infann sig. Jag är säker på att jag somnade med ett leende på läpparna.


Det vore fel att säga att det var en början men det var i alla fall en definitiv fortsättning och på ett sätt en konkret början. En början på något som kom att bli både härligt och enormt jobbigt.


Tre år senare har en hel del vatten runnit under broarna. Tur är väl det. Den där dagen känns långt borta men det är på ett sätt otroligt att det gått tre år. Jag kommer aldrig att glömma den där dagen. Jag minns skratt och varm hud och jag minns väldigt starkt löven och hur solen värmde mitt ansikte när jag satt på den där parkbänken vid ån. Det blåste en hel del den där dagen, kallt, men det är inte det jag främst kommer ihåg. Det är det där gula varma.


fredag, oktober 03, 2008

Dagens ord

Dagens ord: mossbelupen.

Dom man brås på

Idag skulle min mormor ha fyllt 91 år och imorgon är det två år sedan min farfar dog, nyss fyllda 90. Jag hittade lite rödvin och skålar lite. Ska nog tända ett litet ljus eller tre.

torsdag, oktober 02, 2008

Jahaja

Det är en fin värld vi lever i...

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2374&a=834952

Förövrigt har jag just länkat Thåströms version av Keops pyramid till mina elever i bloggen jag har för dem. Vi håller ju på med Egypten! :P

Insikt

Med tandborsten i munnen betraktandes mig själv i spegeln kom jag till följande insikt: Jag mår bättre den här hösten än jag gjort de två senaste höstarna. Livet är inte alltid så himla lätt och jag har väl haft perioder som varit bättre än just nu men faktum kvarstår. Den här är bättre och det är väl en jävla tur det. Hoppas det håller i sig.

onsdag, oktober 01, 2008

Nystulet

Nu har jag återigen snott en såndär fånig grej som jag ändå har något slags förkärlek för.


Telefonlista


Har du kysst nummer sju?
Nummer sju är ett sushiställe och även om jag gillar sushi så får det vara nån måtta.

Har du träffat nummer nio i veckan?
Eh, det här blev ju värdelöst. Nr 9 är numret man köper en enkel bussbiljett via SMS på. För att jag behövde det men aldrig kom ihåg numret. Sen kom jag inte ihåg vad jag skulle skriva ändå så det blev ändå aldrig rätt.

Älskar du nummer tio?
Nä det vore väl till att ta i.

Är nummer elva en sötnos?
Ibland. På sitt sätt.

Är nummer femton en bästis?
Det är om inte en av de allra närmsta så i alla fall en nära vän.

Har nummer sexton gått i samma klass som du?
Nope vi har inte pluggat nåt alls ihop faktiskt.

Brukar du hänga med nummer nitton?
Det är numret hem till mina föräldrar och ja när jag är hemma hänger jag med dom men det blir inte så jätteofta alltid.

Är nummer tjugo bra?
Jag känner inte henne så jätteväl men hon är absolut bra. En såndär man känner ganska på en gång att det här är en vettig och bra person.

Gillar du nummer tjugosex?
Absolut! Nummer tjugosex är fantastiskt bra.

Vet du om nummer trettioett har ett förhållande?
Jäpp det har hon.

Hur känner du nummer trettioåtta?
Henne känner jag genom nummer tjugosex.

Är du intresserad av nummer fyrtiotvå?
Nej det är jag inte.

Hur länge har du känt nummer fyrtionio?
Vi pluggade ihop hösten 2004.