tisdag, juni 27, 2006

Tröttis

Det är jobbigt att jobba. Igår började det med mertid och till och med övertid. Sen blir det fulltid hela veckan och det är till att pallra sig upp och börja vid sjurycket. Jobbigt, men mer pengar till Sandra. Jag är i alla fall helt död när jag kommer hem. Datorn här hemma är för övrigt flitigt ockupperad av andra familjemedlemmar också. Idag har jag varit på IKEA. Har ju nytt stort fint i två våningar här i stan. Köpte en kudde bland annat. Nu är det jordgubbar som gäller. Återkommer senare i veckan!

måndag, juni 19, 2006

Den där tekniken

Det är så himla smidigt att man kan göra tillfällig adressändring av både post och tidning på nätet. Fort går det och billigt blir det! Vi börjar med posten. Vi snackar Svensk Adressändring. Om man är ung (vilket jag tydligen inte är) eller student (vilket jag fortfarande är) kan man göra det via nätet eller via koden man fick i mailet med erbjudande (Kod? I mitt mail?). Men skit i koden, det ska ju funka via nätet ändå. Ojoj, med direktbekräftning ska det börja gälla jättejättesnabt också! Men (det finns alltid ett men) mina uppgifter stämde tydligen inte med folkbokföringsregistret så det gick minsann inte alls. Jag misstänker att det är mitt gatunummer följt av lägenhetsnummer som inte stämde. Alltså det stämmer ju, men jag har en gång i tiden angett det på ett sätt och det sättet gick inte in i formuläret. Ringde och fick snabbt hjälp och priset var inga problem, däremot lär jag inte ha min post på Alnö på fredag eftersom dom måste skicka den där sedvanliga skritfliga bekräftelsen som jag ska återsända. Suck. Förmodligen måste jag väl även ha betalat skiten, samt att dom ska kunna se det på sitt postgiro sisådär ytterligare tre dar senare.

Här tog jag paus och åt lite yoghurt med sylt och krossade linfrön. Tog en djupt andetag.

DN. Förra året hade jag en rejäl dust med dn.se som vägrade låta mig eftersända min tidning. "Nu tar vi det lugnt" sa jag till mig själv. Ett mellanslag i postnumret ledde till felmeddelande och några sekunders kris, men det löste jag. Allt gick som smort. Jag höftade till på samma återdatum som med posten. Det går ju alltid att ändra. Det är ju så smidigt på Internet. När jag läste bekräftelsen som kom upp stod det att min ändring inte hade kunnat direktbekräftas utan skulle behandlas manuellt. "Vi lägger in den i systemet så fort vi hinner." Jag känner mig skeptisk. Sen ska tidningsbudet fatta också. Förra året hajade hon inte alls och delade ut den nån annanstans. Till slut frågade min postkollega tillika vanliga tidningsbudet (han kör tidningar innan han går till sitt jobb på Posten kl 7, men hade bytt runda och nu lurat sin sambo att dela ut min tidning fel) "Öh, är det din DN eller? X har delat ut den på ---vägen 26 istället. De va mitt fel de!" Vi fick SvD ett par gånger också tror jag innan hon fick det rätt. Samma kollega undrar varje år varför mina föräldrar inte prenumererar på DN längre och varför jag prenumererar på den (dvs. är det en bra tidning?). Han har lite extra koll på det där med mina föräldrars tidning eftersom vår tidning en period för sisådär tio år sedan ofta försvann, trots att budet lagt den i lådan. Vi fick ha en extra låda på garageknuten ett tag för att utreda det hela. En av alkisarna, Challe, som då bodde snett över gatan hade försett sig på väg hem på morgonkvisten.

Jaja. Jag känner mig tveksam alltså.

söndag, juni 18, 2006

Patti igen

Nu missar jag henne igen! Patti Smith spelar på Peace & Love i Borlänge 7 juli. Då jobbar jag i Sundsvall. Det är dryga 30 mil mellan Sundsvall och Borlänge. Förmodligen är det ingen som vill följa med mig norrifrån heller. För att dra en liten resumé. 2004 köpte jag biljetter till Patti fast jag förstod att jag nog inte skulle kunna gå. Fick sälja biljetterna eftersom spelningen var en tisdag i Stockholm när jag såklart jobbade norröver. Förra året turnerade Patti också men då gjorde hon två spelningar i Danmark (Århus och Köpenhamn), tog en ledig dag och spelade sedan i Helsingfors. Frustrerande. Men, jag antar att det kommer fler chanser och det är ju positivt att hon fortfarande turnerar aktivt!

Tekniken

Jävlar! Jag satt precis och skulle boka tågbiljett norrut. Efter en del velande kom jag fram till att det där långsammare "övrigt tåg" (som visade sig vara Connex påväg mot övre Norrland) för ca 265 kronor faktiskt nog var värt mödan jämfört med X2000 för drygt 400 spänn. Speciellt när det verkar vara stor åtgång på biljetterna. Dessutom hade jag ju faktiskt övervägt Intercity till Gävle och sedan över en timmes väntan på X-Tåget. Dessutom vid lunchtid. Jag insåg att det där övriga tåget inte var så tokigt ändå. Då krånglar fucking Nordea och låter mig inte betala med vare sig kontokort eller internetbank. Det går fan inte ens att logga in på deras sida oberoende av SJ. Det kommer inte att finnas några biljetter kvar nånstans när dom har fått igång skiten ju! Morr!

Jag är dessutom lite i valet och kvalet om jag ska åka lite tåg åt ett annat håll imorgon eller om jag ska skriva PM (som jag fick mig en påminnelse om per mail) och städa och packa och sånt. Dålig framförhållning? Ja kanske, men den är inte min den här gången.

För övrigt är jag nog lite gladare än för några dagar sedan, men min dygnsrytm är helt fucked up. Så här illa har den inte varit på länge länge. Och om ganska precis en vecka börjar jag jobba. 8.00. En timme senare än vanligt. Men så blir det mindre stålar också. Brorsan börjar visst jobba sex på mornarna och lyckas gå och lägga sig tidigt. Tidigare än jag någonsin skulle klara av att lägga mig. Mamma säger att jag inte får komma hem och sabba hans dygnsrytm. Moi?!


Uppdatering: biljett Uppsala-Sundsvall bokad. Allt annat känns mest rörigt. Mer än halva juni har gått och på nåt vis ser jag inte riktigt fram emot sommaren. Jag har ångest över allt som ska göras. Och jag har redan ångest för att sommaren är slut snabbare än att man hinner fatta det. Som april och maj. Var fan tog de vägen?

fredag, juni 16, 2006

Störigt

Störigt 1: Jag är liksom öm på kroppen, sådär på huden liksom. Som när man håller på att bli sjuk. Det är rätt obehagligt och det här är tredje dagen i rad.

Störigt 2: Jag sov fruktansvärt dåligt inatt. Kom hem sent. Pratade i telefon. Var astrött och lite småfull. Drack vatten och somnade gott. Vaknade efter någon timme av att jag var så fruktansvärt stressad. Hjärtat slog som om jag hade sprungit ett maraton. Varmt var det. Runt runt i huvudet snurrade den där jävla Booten Anna. Rent vidrigt var det!

Störigt 3: Saker och ting blev inte som jag hade tänkt mig i helgen.

Störigt 4: Jag orkar ingenting och humöret är jämns med skosulorna. Har bara skrivit tre rader på mitt PM.

Störigt 5: Jag har bränt mig lite i solen. Fläckvis, eftersom jag smörjde in mig slarvigt.

Störigt 6: Jag har jobbångest. 1½ vecka kvar. Dessutom är det alltid delade känslor kring att åka hem för sommaren. Först separationsångest och sen tar det några dar att acklimatisera sig.

Å andra sidan: Det är skönt att slappa. Jag har ändå skrivit tre rader på PM:et och det är dessutom syftet jag formulerat. Sverige vann mot Paraguay igår och jag såg matchen under väldigt trevliga former på Limpans balkong. De brända axlarna fick jag under lunchätande med Erika och sedan glassätande då även hennes make joinade oss. Trevligt att sitta vid ån. Men till slut gjorde mitt huvud ont och jag blev badsugen och våldsamt törstig. Jag är också väldigt glad att jag har ett jobb även om det är få timmar och rätt dåligt betalt. Ska också bli skönt att åka hem till Alnö även om det exempelvis kommer att vara så tomt utan katt.

Mera å andra sidan: En av mina röda pelargoner samt St. Paulian är på gång att blomma. Hoppas de hinner det innan jag åker norrut bara.

torsdag, juni 15, 2006

Periodare

life is a b movie
it's stupid and it's strange
a directionless story and the dialogue is lame
but in the he said she said
sometimes there's some poetry
if you turn your back long enough
and let it happen naturally
oh, yeah
hell yeah

Jag känner att en eventuell Ani-period är på gång. Så mycket jag behöver höra igen. Ordentligt. Och hur många gånger man än hör det så finns det nya saker där. Hon har så mycket att säga. Jag behöver lite Ani. Eller mycket.

tisdag, juni 13, 2006

Tre år sedan

Idag är det tre år sedan jag såg Ani DiFranco på Vega i Köpenhamn. Glömde skriva det och hon förtjänar egentligen ett helt eget inlägg. Tre år sedan jag satt där i mitten på fjärde raden och var helt hänförd. Det känns enormt längesedan, även om det kanske gått fort. Abstinensen tilltar. Här kommer en bild från den kvällen men tyvärr är det inte min bild.


Modeblogg

Okej, den här har varit på gång länge och nu måste jag bara. Jag fick en chock för någon månad sedan när jag fick syn på en body på H&M. Jo, ni läste rätt. Jag trodde jag skulle börja gråta, på riktigt. Den var grisrosa och hade tunna axelband. Självklart med knäppning i grenen. Jag tänkte att Madonna och hennes byxlösa gympadräktsframtoning på sistone var boven i dramat. Ska inte gå närmare in på det ohyggliga plagget. På Gina Tricot har även leggingsmodet (som jag tycker är ganska sympatiskt i vissa fall) smugit sig närmre och närmre tajtsmodet à la tidigt 90-tal. Så läste jag häromdagen att Madonna är H&Ms nya modell och det ska bli lite specialplagg och sponsring och bla bla. I knew it!

Sen har vi det här med alla modebloggar. Jag fattar inte. Varför tillhör dom alltid (dom jag trillat förbi i alla fall) tjejer som gillar tantmode? Tantmode alternativt mode för pryda 50-talsflickor. Scarfar med sånt hästbetselmönster på ni vet. Det är tantigt. Resten är liksom borgerlig präktighet blandat med Paris Hilton. Men inte Paris som när hon visar bröstvårtorna, utan en måtfullt elegant Paris.

Och så har jag köpt nya skor, och då måste jag ju avsluta modebloggandet med en sån obligatorisk bild på nyförvärvet. Kjolen som syns är förresten också ny. Fast hade det varit en äkta modeblogg så skulle jag väl ha tre separata bilder, eller åtminstone ha likadan sko på båda fötterna, och stå och le ljuvt på bilderna dessutom. Men det här som bekant ingen jävla modeblogg. Och jag ler inte ljuvt.

måndag, juni 12, 2006

Varmt och skönt

Det är varmt och skönt nu. 25-30 grader hela tiden. Lovely! I alla fall om det fläktar lite och det finns skugga när man vill ha. Det finns det. Så det gäller att njuta även om det blir jävligt svettigt emellanåt. Fast jag blir lite rastlös... Jag har ju saker jag borde göra, men inget som jag har lust med. Jag vill dricka kaffe och äta glass i solen och såntdär. Borde ta tag i det. Jag klättrar på väggarna snart. Från jättemycket i skolan till inget schemalagt alls, kombinerat med allt det där jag borde göra och insikten om att jag börjar jobba om två veckor.

Jag borde:
- skriva afrikanistik
- skriva sociologi
- städa mera (allmänt damm, sortera papper, kalk i badrummet)
- putsa fönstret i kokvrån
- sortera mer i garderoben
- hitta nånstans att göra av det jag sorterat ut (nån som vill ha?)
- boka tågbiljett norrut
- ev. planera tripp söderut
- tvätta gardinerna
- träna
- spika upp den lilla svarta anslagstavlan som stått på golvet i drygt två månader

Men jag känner mig så duktig över allt jag faktiskt gjort (mångfaldstentan, snackat med studievägledare, sökt bostadsbidrag, lämnat tillbaka böcker på bibblan, putsat två fönster, städat lite, tränat lite, småpysslat) att jag istället gör sånt jag vill göra (lägga mig sent, kliva upp sent, lyssna på musik, bränna pengar, läsa böcker i solen, vara social). Tittat på fotboll har jag gjort också. En del. Vill bara klargöra det.

Jaha, vad ska vi leka nu då?

söndag, juni 11, 2006

Mygg

Glömde säga det, men jag har ett myggbett. På handen. Det kommer nog från fredagskvällen. Emelie knep en fet mygga i handen så nog fanns dom där. "Alnömygg" kallades dom som kom från Alnö förr (30-tals humor eller nåt kanske). Inte myggen alltså, utan alnöborna. Och nu slog det mig att det väl var därför som öns första förskola hette Myggan. Ibland är jag så bright att jag förvånar mig själv alltså. Förmodligen har det slagit mig förr också fast jag glömt det. (Här himlar jag med ögonen åt mig själv.) Myggan hade en fin mygga på fasaden. Nu heter förskolan Sagogården av nån jävla anledning och har en fruktansvärt ful skylt med troll och skit på. Stor och vidrig.

Det var svettigt ute och jag läste ut två böcker. Nu ska jag handla mat och boka tvättid. Så ni vet liksom.

Mm

Jävla skitliv. Jävla skitsöndag. Sparkade sönder lite söta blommor när jag var ut en sväng nyss (för att hämta dammtrasan jag tappade ut genom fönstret), dom såg så uppkäftiga ut där dom stod. På den positiva sidan (jo det finns en sån fast det hände inte idag) så har jag hittat mitt Ani-band samt Kvinnor och äppelträd. Bakom böckerna i bokhyllan, jävligt dammiga. Ska gå ut i solen nu. 27 grader varmt eller nåt. Med en kopp kaffe och två böcker jag borde läst ut för hundra år sedan.

Ja va fan.

Fotboll och annan skit

Jaha, och hur bra gick det då? Nä...precis. Jävla 0-0. Ovanligt att Sverige är så överskattade i media och sen går det åt skogen. Visst, dom förlorade inte...men ändå. Vi kollade lite mer fotboll sedan innan vi gav upp och gick och hyrde Fyra veckor i juni. Den gillade jag! Tuva är bra.

Sen kom jag hem och hann bli trött och irriterad på annat och kunde inte sova. Full snurr i huvudet och öronen lekte tinnitusleken. Det ljusnade utanför (och i min lägenhet) och det var varmt. Jävla skitliv kändes det som. Somnade gjorde jag ju till slut och nu har jag även vaknat och fått mig en kopp te. Ska nog ta med mig en bok och lägga mig på gräset i parken utanför. Hoppas att det tar sig liksom.

lördag, juni 10, 2006

Sedan sist

Sedan sist jag skrev har jag varit på bio med Pite-Lena och Henke (Haparanda-Henke?). Vi såg Nio liv. Den var bra och vi gillade den. Alla delar var inte jättebra och slutet gav upphov till ett "jaha...?". Vi satt på andra raden. Det gav inte upphov till nackspärr, men jag blir ju yr i huvudet när allt är så stort och nära.

På onsdagen släpade jag mig till gymmet med Limpan. Long time no see, gymmet! Spinningen var jobbig men det var jävligt skönt att komma iväg. Väl hemma igen kollade jag på Brokeback Mountain. Det har jag varit påväg att göra sedan i mars. Den var väldigt bra i alla fall! Jag fällde till och med en liten tår. Lite svårt att haja hela dialogen när det inte var textat dock.

På torsdagen putsade jag fönster minsann! Två av tre stora fönster är putsade. Fönstret vid bordet var väl ungefär världens skitigaste fönster och nu är det så fint och träden utanför så gröna att jag inte kan låta bli att titta ut hela tiden.

Igår fick jag först min efterlängtade iPod Nano som jag beställde tidigare i veckan. Den är så söt! Lite klurigt det där med att föra över musik dock. En skiva har jag lyckats med, så snart så har jag väl klurat ut det där helt. Innan dagen var slut hade jag även hunnit bränna pengar på två par nya skor. Ett par helsvarta Converse samt ett par bruna Vagabond som ser ut som tofflor (Em, jag är inte säker på att det är precis dom du menar, fanns flera.) och nästan som ett par skor jag redan har. Tänkte köpa svarta först men kände att jag fick skärpa mig lite. Brunt är fint, men känns lite konstigt. Framåt kvällen cyklade jag till Em och vi käkade pizza och drack vin på hennes balkong. Lyssnade på Ani och filosoferade lite. Very nice indeed.

Ikväll blir det fotboll hos fotbollsdomarn, det vill säga Lena.

måndag, juni 05, 2006

Ett år

Om det här går vägen så har jag läst ett år på lärarutbildningen nu. Eller det har jag ju oavsett, men 40p har jag om jag klarat den här kursen. Har läst 45 men historiadidaktiktentan får nog vara. Jag fattar inte var all tid har tagit vägen. Jag har trivts bra och träffat många trevliga människor. Några riktigt störiga element också, men dom har varit i klar minoritet och jag har oftast inte behövt komma i så mycket närkontakt med dem. Utbildningen är jag också nöjd med på det stora hela. Den blir lite vad man gör den till. Visserligen har jag blivit klappad på huvudet en hel del och en del saker har varit ganska röriga. Men jag har lärt mig mycket och jag tycker att många av dem som inget annat gör än att klaga kan försöka skärpa sig lite. Nu är det examensterminen som väntar i höst och det ska bli spännande. 10p högstadiekids och 10p skriva (om högstadiekids typ).

Två par tränar golfsvingar utanför mitt fönster. Först blev jag glad för jag trodde dom spelade krocket...

Årets konsertsommar tar sig... Slog igång med lite Popaganda förra helgen. David & the Citizens bland annat och dom var skitbra. Om någon vecka är det dags för Anna + Idde samt Wendy McNeill på Debaser. Tyvärr inget Uppsala Outdoor i år, bara en crappy Uppsala Gatufest. Så den skippar jag och låter nästa evenemang blir Sundsvalls Gatufest. Även den är rätt crappy i år men som det känns nu tar jag sikte på lördagen och Laleh, Vapnet och Tiger Lou. Sen blir det Lasse & Hovet på Parken i slutet av juli. Brorsan och jag ska gå. Eventuellt blir det Where the Action Is med honom i Stockholm i augusti, men vi får se. Sommaren avslutas i alla fall med trevligt sällskap på Laleh i Uppsala i slutet av augusti. Ser bra ut, men lite utfyllnad däremellan skulle inte vara så tokigt!

Nä, nu är det snart L-Word. Och jag som skulle städa!

lördag, juni 03, 2006

Jag vill

Jag vill känna fuktigt gräs mellan tårna. Varför inte en flaska vin i ena näven? Sommarnattsljust i rosa och blått. Bra musik. Ganska högt. Fina vänner.

Dancing barefoot.

Jag har en dålig film på TV. Inget gräs mellan tårna. Jag är inte ens barfota. Fast strumporna kommer snart gå sönder. En fucking hemtenta. Tiden rinner iväg. Måste jag bli klar snart? Joo. Men framförallt måste jag börja. Har bara börjat att börja. Måste sluta lyssna på Almost Famous-soundtracket. Led Zeppelin är ingen vidare plugghjälp.

Sa jag att jag köpte en Patti Smith-LP häromdan?

torsdag, juni 01, 2006

Mammas gata

Dricker kaffe ur "honungsvattenskoppen", det vill säga gammelmormor Stinas Prunus-tekopp, och gillar Lynyrd Skynyrds Simple Man. Hostar lite mellan varven och tänker att snart ska jag plugga, snart. Egentligen är det mest ljug, eftersom jag snart ska iväg och träffa Pitelena och Malin. Ögnar igenom det jag skrivit om Pascalidous Bortom mammas gata.

Igår var jag på min mammas gata. I alla fall den som var hennes under en period 1970-72. För mig kommer den nog alltid att vara mammas gata, den var liksom hennes redan när man spelade Monopol. Mamma var i huvudstan nåra dar och bodde en natt på Söder. Jag åkte dit och träffade henne igårkväll och vi hade himlans trevligt. Det hade ju gärna fått vara uteserveringsväder, men man kan ju inte få allt. Det regnade i alla fall inte. Vi promenerade en massa och hon visade bland annat var faster Hulda hade bott. En cool södertant som var min mormors styvfars syster. Mittemot hennes hus hittade vi en trevlig italiensk restaurang där vi åt kanongott till bra pris. Efteråt var vi tvugna att gå ner maten och tog en promenadvända till och tittade bland annat på Eriksdalslundens kolonilotter. Hann med ett glas vin på hotellet innan jag tog T-banan till Centralen och tog tåget hem.

Ångrade att jag inte orkade få upp kameran ur väskan och fota lite under promenerandet. Mamma fick värsta nostalgitrippen. Nog har hon rört sig där i krokarna sen dess, och jag också, men inte på det viset och inte tillsammans (undantaget en liten sväng för tio år sedan). Jag tycker det är jättekul att höra och tröttnar aldrig. Stockholms- och 70-talsromantiker som jag är dessutom. Eftersom mitt släktursprung till största delen består av torpare, bönder, bruksarbetare och sågverksarbetare från Västernorrland (även om vissa lite längre tillbaka kom från bl.a. uppländska bruk) så tycker jag att det är lite häftigt att även ha lite urbana arbetarrötter på Söder. (Sluta skratta! Och jag kan tillägga att jag inte alls föraktar mina norrländska rötter, tvärtom!) Mormor bodde en tid hos Hulda som ung också. Jobbade som barnflicka. Fast då bodde nog tanten med sin familj lite större nån gata bort. Morfar hann med en sväng där också när han läste en elektrikerutbildning någon gång på 40-talet eller så. Och hade det inte varit för Hulda hade mormor aldrig släppt iväg mamma till den farliga storstaden alldeles ensam. Hulda fixade lägenhet och Hulda bjöd på sherry. Bland annat.

Lägenheten var en etta med kokvrå och kallvatten på Ringvägen. 17 år gammal och med en resväska och en kartong kom mamma med tåget till Stockholm för att plugga till tandsköterska. Hon var egentligen för ung för att söka, men hade fått dispens. Även Linköping hade välkomnat henne, men det fanns inte på kartan när Stockholm dök upp som en möjlighet. Det är lite konstigt att inse att jag är nästan tio år äldre än vad hon var när hon flyttade dit. Det har ju hänt en del med Söder på 35 år, men vissa saker verkar inte alls ha förändrats. Sånt är coolt! Frisörsalongen där mamma fixade håret innan sin examen finns kvar. Skoaffären där hon köpte vita skinnstövlar för pengarna mormor skickat, istället för att åka buss hem, finns kvar. Fiskdelikatessaffären finns kvar. Nåt bageri eller kafé finns kvar. Stället där morfar i all hast fick fixa en ny extranyckel vid utflytten finns kvar.

Nån som orkat läsa ända hit? Jamen ni vet ju hur jag blir... Är det inte gamla foton så är det gamla vykort eller gammalt porslin.